2022. gada jūnija NATO samits Madridē
Foto: NATO

NATO līderu sanāksmi Madridē raksturo NATO jaunās Stratēģiskās koncepcijas apstiprināšana nākamajiem desmit gadiem, atturēšanas un aizsardzības stiprināšana Alianses austrumu flangā, Eiropas Savienības stratēģiskā kompasa pieņemšana un Somijas un Zviedrijas uzaicināšana pievienoties NATO.

Stratēģiskā koncepcija atkārtoti apliecina Vašingtonas līguma 5. pantā garantēto kolektīvo aizsardzību kā NATO pamatuzdevumu. Koncepcija sniedz vadlīnijas, kā NATO pielāgoties drošības situācijas pasaulē izmaiņām. Krievija tajā atzīta par galveno draudu eiroatlantiskajai drošībai, mieram un stabilitātei. Arī terorisms atzīts kā joprojām aktuāls drauds. Skaidroti tādi izaicinājumi kā Ķīnas radītā ietekme uz starptautisko drošību, autoritārisma izplatības radītie riski, kā arī jauno tehnoloģiju ietekme un dažāda veida hibrīdais apdraudējums. Uzsvērta NATO partnerību nozīme un globālo procesu savstarpējā saistība – īpaši izceļot partnerību ar Eiropas Savienību.

Madrides lēmumi atspoguļo fundamentālas izmaiņas Alianses pieejā sabiedroto teritorijas aizsardzībā, izvirzot ambīciju par “uz priekšu vērstu” atturēšanu un aizsardzību un nekavējošu spēku pastiprināšanu (forward defence).

Tas paredz pāreju no atturēšanas ar papildspēku nosūtīšanu uz atturēšanu caur liegumu, uz vietas esošo spēku lielāku apjomu un augstāku gatavību, kā arī papildspēku iepriekšēju iezīmēšanu, tādējādi paaugstinot NATO spējas reaģēt un aizsargāt īsā laikā.

Madrides sanāksmes ietvaros Baltijas valstis vienoti veicināja sabiedroto kolektīvu apņemšanos stiprināt NATO paplašinātās kaujas grupas Baltijā līdz brigādes līmenim. Tas ietver brigādes līmeņa komandvadības, atbalsta elementu izveidi un nepieciešamā bruņojuma un munīcijas izvietošanu.

Madrides sanāksmē NATO līderi no jauna apliecināja savu ilgtermiņa atbalstu Ukrainai un citiem riskam pakļautiem NATO partneriem. Fokusējās uz Krievijas kara Ukrainā izraisīto pārtikas krīzi pasaulē.

Madrides līderu sanāksmi pirmo reizi apmeklēja arī Austrālijas, Dienvidkorejas, Japānas un Jaunzēlandes līderi.

Sabiedrotie vienojās stiprināt noturību un Alianses pamatuzdevumos integrēt tādus horizontālus jautājumus  kā tehnoloģiskās inovācijas, klimata pārmaiņas, cilvēkdrošību un Sievietes, Mieru un Drošību.

Latvija aktīvi iesaistās NATO centienos attīstīt jaunās tehnoloģijas, lai nodrošinātu nepieciešamās inovācijas modernas aizsardzības vajadzībām. Madrides sanāksmes laikā Latvija pievienojās jaunizveidotajam NATO Inovāciju fondam un apstiprināja viena no NATO Aizsardzības inovāciju akseleratora testa centriem izvietošanu Latvijā. Latvija parakstīja NATO Inovāciju fonda partnerības līgumu.

Madrides sanāksmē atkārtoti apstiprināta visu sabiedroto apņemšanās līdz 2024. gadam aizsardzībā investēt vismaz 2% no IKP.

NATO līderu sanāksmē Madridē norisinājās 2022. gada 29. un 30. jūnijā.

NATO Summit Madrid, 28, 29, 30 JUN 22